aku dan jejaka dot dot dot

100_2225

ni la antara student2 aku yang aku ajar..

hari ni hari last aku mengajar untuk sem ni..agak terasa kemerdekaan gakla..bebas dari keja2 P&P yang selalu banyak…yang paling tak best bila nak marking paperkan…seb baik aku ajar untuk dua kelas jer…sumer sekali 31 orang student..student fesyen 18 org, sorang laki n yang lain sumer pompuan…nama jer ramai pompuan, tp perangai ya ampun, bleh tahan penat gakla nak melayan…yang bangunan plak 13 orang, sorang je pompuan, yg lain lelaki..tau2 ajerla kalo dh ramai laki ni, nakal, poyo, sumer ada…

awal2 masuk kelas dulu, aku sangat sporting ngn student2 ni..taknah marah2..aku ikutkan jer karenah dorang…tp bila dah minggu2 terakhir ni…aku memang agak naik hangen sikit ngn dorang ni…yer ar, kita kan tgh tensen nk kejar silibus, yang dorang plak tak siyess, asyik nak abih awal…sikit2 tanya kelas abih kul bape, baru jer masuk kelas, takdan cecah punggung kat kusi, dorang dah tanya kelas abih kul bape…blm lagi yg dorang dok mintak nakgi toilet..karang kalo aku jd kejam, buat jer kelas kat toilet, baru dorang tau…gemar sangat ke toilet kan…ha baru padan muka…

tp bila aku marah2, dorang ni terasa ati…selalu jer sindir2 aku…pastu siap de yang majuk2 lagi takmo ckp ngn aku…duduk pun kat belakang…nampak sgt perubahan tu…maka aku slow talk ngn dorang…aku tanya dorang, nak tau tak nape aku marah2…tanya dorang sama ada dorang perasan tak bila aku start marah2 dorang…dorang mcm blur je..then aku ckpla, aku marah sbb dorang gakla…selalu jer nk balik awal..pastu main2 dlm kelas…bila dah layan sembang ngn dorang, sumer pun dah jd okey…yg majuk pun terus okey..dr belakang terud duduk depan sbb nak borak ngn aku…sabar jerla kan…susah betul nk hendel student ni…nampak jer dh matang, tp mcm budak kecik nk majuk…takleh org tegur sikit, mula la tarik muka…

so tadi, bila kelas dah last, aku baik2 jer ngn dorang..bleh gurau2 macam dulu2…dorang pun hepi jer dalam kelas…pastu siap nak bergambar lagi…terharu la plak…dorang ni sebenarnya okey..tp tula tak brapa nk siyes..taktau nk beza time bila kena siyess n time bila dorang patutnya siyess..aku bukan taknak bg dorang main..bukan suh siyess sepanjang masa..cuma time aku ngajar tu, bagila sepenuhnya konsentrasi..barula faham..ni ajar byk2 kali pun tak faham..sampai sakit tekak dok ulang benda yang sama…sapa bleh tahan sabar beb…

2 minggu lagi dorang akan exam, aku harap semua student2 aku lulus la utk paper matematik yang aku ajar ni..risau gak aku, sbb still ada yang takleh nak jawab apa bila aku suh jawab kuiz or ujian…haru kalo cmni…alasan blur la, lupa la…haihhhhhh, kalo cenggini gayanya cmne aku nk tlg dah…terpulang pd diri dorang jer la kan…aku cuma mampu berdoa agar dorang sumer lulus ngn cemerlang…berbaloi la penat lelah aku selama ni…

norsaritanaini

Hubungi saya di 019-9510980 (Telefon / SMS / Whatsapp / Telegram) untuk sebarang pertanyaan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *