[Coretan Seorang Ibu] 36 Weeks Pregnant

CafeMom Tickers
Sekarang ni dah masuk minggu ke 36 pregnan…dah cukup bulan kata orang…bila2 masa jer saya boleh bersalin…bercampur baur perasaan rasanya…rasanya belum bersedia lagi nak melahirkan…tapi nak tak nak kena laluinya jugak kan…harap2 dipermudahkan segala urusan…

Baby mcm biasa masih aktif dok bergerak2 n tendang menendang…kadang2 tu mcm tak cukup ruang kat dalam tu tuk dia gerak-gerak..siap tendang2 kulit perut sampai menegang jadinya…yang paling tak tahan bila dia bergerak ke bawah, terasa ngilu kat pundi kencing, rasa cam time tu jugak nak terkencing..lagi satu bila time dia tendang perut di belah kiri atau kanan, terasa geli2 sampai keluar…dahla memang jenis penggeli yang amat saya ni….tp setiap pergerakan dia mmg sy nanti-nantikan…terasa sangat bahagia melayan setiap gerakkannya…sehinggakan rasa tak sabar…nak beranak time tu jugak…boleh main2 ngn dia kan…

Sekarang ni pergerakan sangat terhad..jalan jauh sikit dah mengah…naik tangga pun mengah…even buat apa2 pun mengah jer rasanya…selalu rasa pedih kat ulu hati nak2 time lepas makan…pastu selalu rasa sesak nafas..dulu tanda2 ni ada jugak, tp tak lah seteruk ini…yang paling ketara sekarang ni, sendi2 kat area kaki terasa lenguh…otot2 menyucuk2 rasanya…tak tahan sangat saya mengurut ngn Opah..alhamdulillah, mcm berkurang sikit…tangan yang lenguh2 n kebas sejak masuk 4  bulan mengandung sehingga kini masih terasa, malah makin teruk rasanya…yang paling susah time nak tido…tido telentang susah nk nafas n pinggang rasa tak selesa sbb perut dh memboyot…rasa berat semacam…bila mengiring plak…tangan terasa kebas dan lenguh sbb takleh tertindih langsung…sebab tulah skang ni setiap malam saya cuma dpt tido lena beberapa jam je…tp tkpelah, ini mungkin untuk membiasakan diri bila dah ada anak nantikan…;

Planning nak balik bersalin di Kelantan…hujung minggu depan baru boleh balik…harap2 baby tak keluar awal sangat…tunggu mama balik kampung dulu yer…nak sangat bersalin di kelantan bukannya apa..kat sana ada mak yang boleh tolong tengok2 kan dan ajar apa yang patut…almaklumlah anak 1st kan…banyak benda yang belum tau…skarang ni banyak info yang saya dapat melalui pengalaman2 ibu2 yang telah bersalin kat online..ada masa jer search cari info..sekurang-kurang dapatlah buat persediaan awal kan…perasaan bercampur baur antara tak sabar dan berdebar-debar…huhuhu

norsaritanaini

Hubungi saya di 019-9510980 (Telefon / SMS / Whatsapp / Telegram) untuk sebarang pertanyaan.

You may also like...

2 Responses

  1. nisah says:

    mekno..selamat melalui pengalaman bersalin yang mendebarkan..banyakkan doa..insyaallah semoga dipermudahkan..tak sabar nak tengok baby mu plak..chinese new year aku balik besut..time tu mst mu dah bersalin, insyaallah kalau takda apa2 hal bleh aku singgah kg mu..apapun, enjoy puas2 sebelum bersalin, nanti dah ada baby tdo pun tak tentu…lagi mencabar…hehe

  2. eirna says:

    mek nor, harap semua yg dirancang berjalan dgn baik. byk2kan bersabar nnti bila dh nak bersalin ye…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *