[Coretan Seorang Ibu] Bleeding

16 Oktober 2011, 7.30 pagi…memang takkan dpt kulupakan sampai bila-bila…sedang sedap dok baring2 depan tv…baru jer lepas gelak2 sakan ngn encik suami sambil2 menonton siaran ulangan Macam-Macam Aznil…masa tu baru je nak bangun n nak bersiap gi bekfas…tetiba terasa ada benda panas mengalir dr bawah…masa tu tak bajet langsung darah ke apa…ingatkan cecair apa la yang keluarkan…selamba jer rasa dengan jari…tengok2 darah merah memenuhi jari…masa tu terkejut bukan kepalang..terus panggil encik suami…dia pun nampak mcm panik…tp still cool lg…aku dah gelabah semacam dah…debar toksah citerla…mcm2 dah terlintas di fikiran….yg paling dok risau kandungan aku camne…encik suami dok pesan jgn pikir yg bukan2…tp mmg tak boleh, terfikir mcm2 jugak….terus decide pegi emergency…takut wooo….

sampai emergency room, dorang suh masuk n baring…mcm biasalah mcm2 soklan yang ditanya…sesambil tu nurse2 pelatih amik tekanan darah n heartbeat baby…still ada heartbeat..lega sgt…even masa tu baby still dok nendang2…pembantu perubatan masa tu, kalo tak silap aku nama dia Rizal kot…dia pun kalut dok call sapa tah…sesambil tu jugak dia suh nurse2 tu cek contraction…aku pun pelik jugak apsal nk cek contraction segala, aku bukan nak beranak pun…dan sebenarnya perut aku tkde rasa sakit ke apa…cuma bleeding je…tangan kanan lak dicucuk tuk masuk air…sakit wooo….

 pastu dok sekejap nurse tempat yg aku selalu gi checkup dtg, dia ckp kes kena refer ke Hospital Temerloh (Hoshas), ambulans dah ready kat luar nak bawak…terkejut jugak sampai kena naik ambulans segala kan…tp ikutkan jugaklah…encik suami follow dengan kereta…1st time naik ambulans…ya ampun, kalo boleh cukuplah sekali, baik naik kereta sendiri kalo nkgi spital….aku agak2 la kan, dr tak sakit boleh jd sakit kalo naik ambulans tu…camne la kalo org yg tenat tu kan..memang hidup mati la dlm ambulans tu agaknya…laju kemain dia bawak…melantun2 jdnya…gegar satu badan..lg membahayakan…aku kena berpegang pd palang yg ada di tepi katil ambulans tu…takut tergolek jatuh bawah…kang penyakit lain lak yg dpt…tobat takmo naik ambulans dah…dahla masa tu yg naik sekali ngn aku pesakit skizo…seram siot weh…buatnya dia mengamuk dlm ambulans tu, sapa nak bertanggungjawab kan…

naik ambulans buat pertama kali dan kalo boleh terakhir kalinya...seram dowh...

sesampai kat spital, aku di bawa masuk ke Dewan Bersalin…macam pelik jugak, tp masa tu taktau apa yg akan berlaku lg…mula2 daftar masuk mcm biasa la…nurse tu ckp maybe kena tahan ward…pastu dia tunjukkan katil tuk aku baring…sekali lg cek heartbeat baby…still ok…lupa dah brp…pastu ada sorang nurse dtg nak buat CTG…masa tu mmg taktau la apa kebenda CTG tu…pastu agaknya tergerak hati nurse tu nk tanya, kandungan berapa minggu…aku ckpla 26 minggu…dia pun mcm terkejut, apa kes nak wat CTG katanya…dia pun suh aku bangun…then tinggal aku camtu je tanpa bgtau apa seterusnya…aku pun mcm orang bodohla dok tunggu sambil duduk kat katil…dahla nak terkencing sgt2…henpon lak masa tu kat encik suami…lupa nk amik ngn dia…risau gak dia tercari2 aku kat mana kan…

setelah sekian lama dok menunggu, makanya aku ke kaunter tempat aku daftar tu…aku tanya la aku kena dok situ ke…barulah dia ckp, suh aku rehat2 dulu sambil tunggu doktor pakar datang cek, barulah aku tau apa yg berlaku…kot yer bgtau la awal2 kan…sempat jumpa encik suami kejap, then amik henpon dgn dia…senang nk contact kalo apa2 hal kan…

hampir nak terlelap gaklah aku menunggu..dahla kelaparan blm bekfas lg pagi tu…pastu dtg la beberapa orang doktor, masa tu aku tak bajet lak dorang tu doktor2 pelatih, ingatkan betul doktor pakar kan…dorg cuma ckp kena scan baby…aku pun oklah, kalo setakat nak scankan…masa scan baby gerak ok..aktif..siap nampak dok nendang2…pastu dorang sibuk dok sebut pasal placenta…maybe dorang dok cari punca nape berdarah kot…sambil2 scan tu sambil2 tu la dorang berbincang…dah sahla dorang ni doktor pelatih…mcm tak sure jer diagnosis yg dorang buat…pastu dorang panggil sorang doktor ni…agaknya dia tu mmg dah pakar la kot ataupun senior…doktor tu ckp, placenta tkde masalah..dok atas…so dia tanya aku ada buat scan tak sblm ni…aku ckp la ada masa minggu ke 24…dia tanya doktor cakap apa…aku ckpla yg doktor tu ckp normal…kandungan sihat…then dorg sembang sesama sendiri lg…

dok sekejap lepas tu, dorang tarik troli n siap ada lampu…aku dh kebingungan apa dorang nak buat ni kan…dahla tkde brief nak buat apa…tetiba suh aku tanggalkan seluar…tanpa cakap sepatah apa pun prosedur apa yg dorang nak buat…masa tu mmg kebingungan yang amat la…pastu suh aku kangkang luas2…then nampak satu alat tu…aku kenal alat tu sbb member penah citer pasal alat tu…speculum namanya…masa tu aku dah dpt agak dorang nak buat apa…Allah je yg tau perasaan aku masa tu…nak nangis ada…kalo boleh nak cabut lari masa tu jugak…

dorang masukkan speculum tu kat bawah…sakit sgt2…masa tu tkleh nak buat apa dah…aku redha jer la…dlm hati berselawat jerla…dah siap dorang buat keluar alat tu, lega sgt rasanya…ingatkan dah setel…namun meleset sangkaan aku…dorg mcm tak abih lg…dorang pakai glove lain….rupanya nak cek jalan pulak…dua org lak tu yg cek…giler sakit weh…aku tau pun berdasarkan apa yg dorang sembang….satu hape pun dorang tak ckp kt aku…mcm aku tak hidup jer kat situ…dahla cek mcm2 tu, bukan nak bgtau aku keputusannya…tinggalkan aku mcm tu jer…pastu dtgla salah sorang bgtau aku kena admit ke ward…mmg camtu ke prosedur rawatan di hospital? aku ni dahla 1st time masuk spital…sblm ni gi klinik biasa je…

speculum...

bila nurse tu dtg ckp nak anta aku ke ward, lega sgt2 rasanya sbb dah boleh jumpa encik suami…tak sabar nk jumpa dia…sbb dia jer yg boleh tenangkan fikiran aku masa tu…sakit kat bawah masih terasa…pedih, ngilu, gatal2…bercampur aduk plak dgn perasaan tak puas hati…sesampai di ward, nurse tunjukkan katil mana tuk aku duduk…then dia dtg bgtau yg aku kena dok situ tuk rehat2…aku tanya tkleh ke kalo taknak dok spital, nak balik…nurse tu ckp takleh balik selagi blm cek ngn doktor pakar…tuk ari ahad tu dah lepas dah timing doktor pakar melawat…so kena tunggu keesokkan paginya…nampak gayanya mmg kena bermalam di ward la…

darah masa tu dh berenti dah…yang keluar pun rasanya yang kat umah jer…sbb kat pad tkde dah tanda2 darah keluar…kalo boleh masa tu jugak nak balik…tkleh nk bayang kena tido di ward…mesti bosan giler…dan ternyata mmg bosan sgt2…mata asyik dok pandang jam…pastu plak, dikelilingi oleh org yg sarat nak bersalin…yang paling tak tahan bila nurse pelatih dtg tanya ada rasa mengeras ke tak…sah2 dorang ingat aku ni sama mcm org lain, tunggu masa nak bersalin…agak2 la kan..perut aku pun tkde la sebesar dorang punya…then dah ada file kat depan…cuba la baca history..tp maybe dorang tak faham pun kalo nak baca, tulisan tah apa2, aku sendiri pun tak faham apa yg dorg tulis kat dlm file tu…tp kan boleh tanya aku masuk sebab apa…sabar jerla…malas nak layan lebih, dorang tanya mengeras ke tak…aku cakap jer tak…abih citer…

keesokkan harinya, tiba jugak waktu yang dinantikan, lawatan dr doktor pakar..bersama dgn doktor2 pelatih dan nurse2 yg bertugas…penuh dok berkerumun di keliling katil…doktor pakar tu tanya salah sorang doktor pelatih yg diagnos aku pg2 sblum tu…pastu doktor pakar tu marah2, sbb doktor tu  mcm salah jer buat diagnosis…tp dorng banyak guna word2 yang aku tk dpt nak tangkap sangat…yg aku dgr sbbnya bleeding tu maybe disebabkan oleh mild placenta abruption ( nama ni pun aku google baru tau nak eja camne..hehe)…doktor pakar tu plak tkde nk ckp apa2 ngn aku…cuma dia ckp “puan dah boleh balik yer”…aku mmg nak dgr ayat tu je…tak sabar dah nak discharge…dalam kul 2. 30 cam tu aku bergerak keluar dr hospital dengan happynya bersama encik suami…dapat MC 1 hari lagi…dalam buku merah tu ada dorg bg Clinical Discharge Summary…kat situ ada tertulis ayat…Hospital Admission  Diagnosis – likely due to small abruptios…gamaknya itulah sebab nape bleh bleeding…

harap2 itulah kali pertama dan terakhir aku masuk hospital…dan harap2 lepas ni tak berulang dah peristiwa bleeding ni…walaupun buat kali pertamanya merasa naik ambulans, merasa ditolak dgn kerusi roda, merasa makan makanan hospital, merasa tido di atas katil hospital dan yang paling tak boleh dilupakan merasa pengalaman camne sakitnya cek jalan bila nak bersalin…cukuplah..cukuplah hanya sekali…tkmo dah merasai pengalaman tu…tunggu time nak bersalin jer kalo nak merasa tu semua sekali lagi…moga dipermudahkan segalanya…aminn…

di sini tempatku...

my tag...

cek tekanan darah...

selera jer makan walaupun sakit...hehe

benda ni sakit sgt..sampai bengkak tgn aku...nk gerak pun susah...

encik suami yang senantiasa setia di sisi...terima kasih b...

norsaritanaini

Hubungi saya di 019-9510980 (Telefon / SMS / Whatsapp / Telegram) untuk sebarang pertanyaan.

You may also like...

5 Responses

  1. Ijan says:

    Salam Kak Nor,
    Terkejut baca cerita kak Nor ni. Takut juga kalau bleeding tiba2 macam tu kan. Alhamdulillah mujur tak ada apa2 yang serius. Kak Not jaga diri baik2 dan baby too. Semoga semuanya selamat dan dipermudahkan buat Kak Nor. Tentunya happy sangat2 kan nak tunggu permata hari pertama ni. Tahniah buat Kak Nor dan suami 🙂

    • salam ijan…
      memang takut sgt2…kaknor debar seb tak pengsan jer…tetiba jer…harap tak berulang lagi…skarang berhati2 sgt2…tp alhamdulillah, baby kat dlm aktif jer gerak…tu yg happy sgt tu…

  2. kak nur says:

    fuh, terkejut bila tgk enrty ni… kak nur pun tumpang suspen… kaknur pun pernah gak bleeding masa pregnant anak kedua… tp buat senyap jer, malas nak refer hospital sebab bleeding tu tak berpanjangan… dua tiga kali jugak bleeding masa mengandung tu especially kalau travel jauh-jauh… bila dah bleeding mcm ni, mmg tak boleh lasak sangat. jalan pun kena control tau (kalau boleh jalan mcm org dlm pantang) utk mengelakkan perkara sama berulang… rutin rumah harian tu kalau boleh minta bantuan en suami… nor kena rehat, rehat dan rehat…. untuk kebaikan nor dan baby dalam kandungan jugak 🙂

    pasal seluk tu, kalau Dr tak pandai mmg akan rasa sakit… setakat ni, alhamdulillah, Dr yg kaknur refer tak pernah lagi meyakitkan bila kena seluk… masa ngandungkan danish, kaknur pernah ‘leaking’ semasa 28 minggu.. ikut prosedur mmg kena seluk takut jalan dah terbuka… bila tahu kena seluk, kaknur selawat jer sbb takut sakit… tapi mmg tak rasa apa sbb mmg Dr yg dah pakar kot pasal seluk menyeluk ni 🙂

    kaknur pun pernah naik ambulans masa duty penang bridge run…hehehe, mmg so scary… sblm naik tu sihat walafiat jer… lepas turun dari ambulans, terus rasa nak pitam… huhuhu

    • tu la kaknur…kalo tau dorng nak cek mcm tu, tobat tkgi spital…tak penah kan, panik la..bleeding tu mmg sekejap je…lps ni kalo berulang lg, taknak pegi jugaklah…cuba rehat2 dulu, kalo teruk baru refer spital…sakit sgt masa dorang seluk tu…sampai ke malam dok rasa ngilu…dorang mmg tak pakar rasanya, sbb sumer doktor pelatih je…

  3. adyna says:

    saya pun bleeding..doc suh masuk wad..saya nak balik…anak2 sape nak jaga..harap2 kak nur sihat bersama baby..n baby saya kuat n selamat..amin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *