Fully Breastfeeding Bukan Perkara Mudah

Assalamualaikum…

Lately ada ramai kengkawan yang bertanya mengenai penyusuan susu badan sepenuhnya…dan saya dengan rasa seikhlas hati suka sangat2 if dapat berkongsi sedikit ilmu yang saya ada…sama ada dari pengalaman sy sendiri dan juga dari bahan pembacaan harian…sebagai seorang ibu yang menyusukan anak sepenuhnya sehingga hari ini…bukan suatu perkara yang mudah if kita nak menyusukan anak sepenuhnya…tak boleh nak dipandang enteng…macam2 cabaran yang kita kena tempuh…cabaran yang paling hebat datangnya dari diri sendiri…if kita sendiri tak kuat, memang akan kalah awal2…Alhamdulillah berkat kesabaran dan berdoa banyak2 pada Allah, saya masih mampu meneruskan usaha sy untuk fully breastfeed anak sy…

Tipulah kalo sy cakap yang sy tak pernah ada masalah dalam penyusuan susu ibu ni…kalo nak diceritakan satu2..sampai esok pun tak habis…sejak dari dalam pantang sehinggalah ke hari ni…mcm2 yg sy alami..tapi yg penting kita kena bijak selesaikan masalah yang ada…jangan cepat putus asa dan menyalahkan keadaan…if kita nakkan sesuatu, kita kena usaha la kan…

Mula2 pantang, susu tak berapa nak keluar…mak bising cakap anak lapar..dipaksanya suh sy bg formula…diluah mati emak, ditelan mati bapak..dengan keadaan terpaksa sy bg jugak anak formula tuk memuaskan hati emak sy…takut dia kecik hati plak kalo menolak..hari ketiga after mengurut, susu makin banyak…seminggu lebih lepas tu, anak dah taknak langsung formula..nak susu mama dia jer…hati sy gembira sangat2…bangga sbb anak pilih susu kita dr formula…konpem2 la susu ibu is the best kan…bila mak tanya, sy ckp yg baby taknak hisap…siap tunjuk dpn dia lagi time nak susukan formula…tp tak lepas kat situ jer, mak membebel boleh dikatakan hari2..dia ckp kalo tak ajar bg botol, takut nanti nak tinggal umah pengasuh susah la..mcm mana nak keja la…nak2 plak dia ‘dihasut’ oleh jiran2 yg ada pengalaman cucu taknak hisap botol…sy tau mak amik berat pasal sy…tu yg dia risau mcm2…sy yakinkan dia yg In Shaa Allah, sy akan cuba jugak usaha anak minum guna botol…

Tup tup after pantang, betul anak dah taknak hisap guna botol..nak direct jer…risau dibuatnya, dah nak naik keja semula…camne nak tinggal umah pengasuh nanti kan..,mmg down sgt2..menyesal pun ada sbb tak ikut ckp mak..masa tu salahkan diri jugak sbb tak dgr ckp mak..tp actually dlm pantang if bg botol tp susu yg diperah la..dia minum ajer…mana tau bila dh abih pantang dia taknak plak kan..agaknya dia dah bijak kot…dia tau bukan mama dia punya…dlm dok down tu, usaha jugak ajar bg botol..tukar mcm2 puting..sehinggalah guna puting peristaltic pigeon…dlm sehari tu bg dia hisap dua tiga kali…tiap2 hari buat mcm tu, lama2 dia terima jugak…bila dh hantar umah pengasuh, pengasuh ckp ok jer dia minum..lega!

Bila dah nak naik keja plak, susu plak merudum…dahla satu hape stok pun tkde dlm fridge…dah risau plak…yerla kan, mana tau nak kena gi kursus ke apa kan..stok tkde…takkan nak campur ngn FM plak…hari2 dok pikir camne nak tambah susu badan ni…pastu apa lg google la search pasal nak tambah stok…cari kaedah mcm mana kan…dlm sumer yg dibaca, dpt disimpulkan yg paling penting dlm penyusuan susu ibu adalah “SUPPLY vs DEMAND”…kena tambah kekerapan pam…lagi banyak susu keluar, lagi banyak susu terhasil..makanya buatlah..dan lagi satu amalkan mcm2 petua, air longan keringlah, kurma lah, susu lah..horlicks lah, sayur sawilah…buat semua yg boleh…masa tu supplemen jer tak tergerak hati nak cuba…tapi Alhamdulillah, berkat doa dan usaha yg berterusan susu makin bertambah, sampaikan tkde tempat nak simpan plak…hehe..setiap hari boleh bekalkan susu fresh tuk Haq…yg lebih buat stok EBM…ada yg expired mcm tu jer….

Dipendekkan cerita, ingatkan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari…hehe..dekat nak masuk bulan puasa, sekali lagi dilanda masalah susu merudum yang agak kronik…stok makin lama makin berkurang dah…risau toksah citerlah kan…amalkan petua yg sebelum2 ni pun tak jalan…buat power pumping lagi..tp still sama…pastu tergeraklah hati nak cuba supplemen Shaklee, yerlah masa tu kan bulan puasa, so ingatnya maybe sbb badan kita tak cukup tenaga n nutrisi, so sebab tu susu pun berkuranglah kan…banyak baca info yg bgtau supplemen Shaklee banyak membantu…sy pun cuba lah…beli yg trial pack jer dulu…tak sampai 2 minggu, Alhamdulillah, susu makin bertambah, siap dapat bonus lagi…susu pekat sangat2…mula2 tak perasan, sehinggalah adik ipar yg tegur ckp susu pekat…bila perhati betul2, memang yer…susu mmg pekat, kalo simpan dlm fridge, yg bahagian air kat bawah tu sikit sgt, yg bahagian lemak kat atas tu tinggi..sebelum ni lapisan lemak yg kat atas yg sikit…syukur sangat2…yerlah di samping berdoa, kita kena usaha jugakkan…dari trial pack terus beli yang full pack punya…dari set basic, terus beli yang lengkap punya set…tak rugi melabur demi anak tersayang kan…lagipun keluarkan duit sekali jer tuk tempoh 4-6 bulan…bila dicongak2 lagi jimat sebenarnya…

Sehingga ke hari ni..sy tak pernah miss amik supplemen ni…dah jatuh hati tahap takleh nak ckp…sbbnya bukan sbb susu banyak jer…mcm2 manfaat sy dapat terutama sekali kesihatan diri sendiri…penat mcm mana kat opis, still boleh balik layan anak dgn senang hati…still bertenaga sehingga ke malam…kalo tak sblm ni, after maghrib je, if anak tido sy pun tido sekali…nak bgn pam malam2 pun tak larat langsung…pastu dulu asyik nak gaduh je ngn suami terutama pasal anak…yerlah kita kan penat…mula la nak emo tak tentu pasal…skang ni dah takde nak emo2..sekali sekala jer…hehe….sbb jatuh hati sangat2 terus jd distributor…lagi banyak manfaat dapat…nak tau bleh contact sy…dan lg promote…hehe

So kengkawan di luar sana, susukan lah anak kita dengan susu ibu…banyakkan bahan pembacaan, dan jangan malu nak bertanya..tanya jer apa2 pun kalo nak tau apa2…sy sendiri sedia berkongsi setakat mana yg sy tau…saya sokong 100% ibu2 yang berniat nak menyusukan anaknya dengan susu badan sepenuhnya…chaiyork! chaiyork! kita boleh…

Set Penyusuan Shaklee

 

Sebarang pertanyaan lanjut berkenaan produk Shaklee,sila sms/contact 0199510980.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *