Harga Makanan di Kantin Mahal, Dah la Tak Sedap!

Salam all,

ari ni nak citer ketidakpuasan hati aku sudah lama bermaharajalela ni…dari awal dorang start meniaga sehingga ke hari ini, ada je yang mmg tidak memuaskan hati aku…hati orang lain aku taktau la kan…tp banyak dah komplen yang diterima, desas desus yang membunyikan rasa tidak puas hati masing-masing pada kualiti makanan, dr segi rasa masakan dan juga harga yang tidak setimpal dengan makanan tu…

ini bermakna bukan aku seorang je la kan yang tak puas hati…aku dah banyak kali terkena…kalo yang aku beli, bayar mahal2 tapi sedap, aku tak kisah..sbb puas hati makan even mahal mencekik darah sekali pun…ini dahla mahal, tak sedap plak…kalo korang bleh sabar ke?bukan tidak bersyukur dengan apa yang ada…tp biarla reasonable sikit kan…kalo mcm aku yg pensyarah ni rasa mahal…apatah lagi student yang hanya mengharapkan duit elaun yang tak seberapa setiap bulan untuk menanggung makan minum…kesian la kan…

ayam yang sekor dikerat tah berapa belas dijual dgn harga seketul RM1.50, contohnya ayam goreng, bahagian wing yg dipotong drummetnya, so yg tinggal mmg kepak semata2, tu harga dia RM1.50..kalo kat luar sekali ngn drummet RM1.50 kan…kalo yg bahagian drumstick tu dipotong 2, n setiap satu RM1.50, itu baru yg goreng biasa…blm lg kira yg bersambal…lain plak harganya…

ada satu kes tu, aku sendiri yg kena…beli tomyam yg isinya hanya ayam dan bawang..sayur2 lain takde pun, ayam tu 2 ketul yg sgt2 kecik..ala yg biasa kita potong kalo wat tomyam kat rumah…satu hanya yg bahagian tulang, satu lg ada la isi sikit…harganya RM3.00..dia tanya bape ketul ayam, aku ckp la 2, terus dia letak RM 3.00…masa dia ckp harga tu, aku mcm tergamam..tak komplen apa pun…lepas tu baru terfikir yang harganya sgt2 mahal…kalo RM 2.00 aku bleh timer lagi…kwn aku plak amik kuah je tomyam tu, RM0.50 kena caj…pagi ni plak si nurrul amik sambal ikan bilis…bukan banyak mana pun…cukup2 utk sekali makan la kan…RM1.50 harganya…

itu antara kes yg aku ingat…actually banyak lagi…yang aku taktau pun agaknya lg banyak…bg aku sangat2 melampau…kot yer pun nk kejar keuntungan dunia, yang akhirat plak cam mana…ikutkan hati taknak makan langsung kat bawah tu, tp kdg2 ada gak time yg kita rasa malas nk kuar..kdg tak sempat nk kuar, nak2 plak kalo time kelas abih lambat..terpaksa la makan kat bawah tu je…dulu sebelum dpt, mcm2 janji…skang bila dh dpat, gini plak gayanya…lambat betul nk tunggu tender dia abih…bek tukar org lainnya…tiap kali makan bleh dpt dosa free kalo cam ni…huhuhu

You may also like...

6 Responses

  1. catzer says:

    dah lama aku tak dgr makanan rege RM2-3 gitu..kalau di shah alam ni standard paling murah RM4 lah.

  2. itu baru harga ayam seketul je..belum campur sumer lagi tu…dh campur sumer, lebih dr RM4 tu…hehe

  3. blogresipi says:

    Mahal juga. Makin hari harga makanan makin naik. Inflasi agaknya.

  4. ej@m says:

    harga kena dengan rasa tak per gak…
    kalau rasa buat tekak tak bleh nak terima byr mahal pun rasa sgt2 kecewa…kan…

    • yess that’s rite…

      skang ni bila makan kat bawah, kena perati time dia kira…akan ada selalunya salah kira…mcm td syg mtk sirap cincau, harga RM1.20…dia kira RM1.50, tanya dia nape tak sama, baru dia perasan RM1.50 tuk bandung cincau…hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *