Keistimewaan Puasa di Bulan Ramadhan

Salam…

pejam celik pejam celik dah nak genap seminggu kita berpuasa kan…macam sekejap sangat masa berlalu…rasa mcm baru semalam baru start puasa, ni esok dah nak masuk ari ke 8 dah esok…tak terasa masa yang berlalu..

kalo dulu2, bila time puasa je, rasa mcm lambat betul masa berganjak…nak2 plak zaman time mula2 blajar puasa dulu kan…asyik dok tunggu bila la time nk berbuka…pastu nk abihkan sebulan kemain seksa lagi…tp semangat nk puasa penuh sbb nk dpt upah duit raya…org2 tua kita pun selalu je akan “ugut” kita, nak duit raya takleh tinggal puasa…maka puasa la kita…sonok bila dpt duit raya, penat lelah berpuasa terbalas rasanya kan…

tp itu dulu, time taktau apa2 lagi…puasa sbb nk dpt duit raya…tp bila dh meningkat dewasa, dah tau apa maknanya puasa, apa maknanya solat, apa maknanya halal haram…tau apa yang dosa dan pahala…maka niat kita pun berubah..tkde lagi puasa sbb nk dpt upah duit raya…tapi dpt gak  upah, tp kelak…kita berpuasa untuk melaksanakan rukun islam yang ketiga..iaitu berpuasa di bulan Ramadhan…hanya sebulan dlm setahun kita akan bertemu dengannya…bulan yang penuh dengan kenikmatan…tersangat nikmat…

dalam bulan ni jugak, kadar beribadat bertambah secara mendadak…selain berpuasa, banyak lagi amalan2 lain yang dilakukan iaitu solat sunat terawih, perbanyakkan bacaan al-quran, bertadarus, bersedekah, beriktikaf di masjid dan mcm2 lagi la…Alhamdulillah, sekurang-kurangnya kedatangan bulan Ramadhan dapat mendekatkan kita kepada Pencipta Yang Satu…bukanlah bermakna bulan ini sahaja yang kena buat ibadatkan…sepatutnya hari2 kena beribadat dan dipertingkatkan amalan…insafi diri sendiri…tapi still de gak yg jd setan menggantikan setan2 yang terikat…oppsss…ampun!

betapa istimewanya berpuasa di bulan ramadhan ni…penghulu segala bulan…bulan yang penuh dengan rahmat dan keberkatan…bulan di mana semua pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup…maka sangatlah rugi kalo kita mensia-siakannya…sedikit sebanyak, berpuasa dapatlah jugak mengasah sikap kesabaran dalam diri (tp kdg2 lbur jugak kalo student dalam kelas selalu buat hal), tp berbeza la sedikit dari kebiasaan…

bila tiba ramadhan, mcm terlebih masa free la plak…bangun sahur kul 4.30…boleh je bangn tanpa rasa malas untuk bersahur kan…pastu lepas sahur still de masa terluang untuk buat keja sementara menunggu subuh…subuh pun boleh dikerjakan sesudah azan, tkde nk solat lambat2 lg  (kalo hari biasa kul 6 baru nk bangun), boleh pegi keja awal…kat tempat keja plak, masa terasa panjang sbb tengah hari tak perlu nk rehat pegi makan ke apa…hidup sangat rasa terurus bila tiba waktu puasa ni..sangat2 suka…dan yg paling penting bila berpuasa di bulan ramadhan, langsung tak terasa penat berpuasa sepeti kalo kita berpuasa sunat di bulan-bulan lain…sangat mengkagumkan..Subhanallah…

rasa cukuplah dok membebel…entri yang sangat panjang dah ni…cukup2 lah kan…bulan pose tokleh taip banyak2…hehe…

p/s maaf kalo entri lari dari tajuk…hanya mengikut jari jemari yang menaip dengan dibantu akal yang masih waras…

You may also like...

6 Responses

  1. Ijan says:

    Salam Kak Nor,

    Masa kecik bila puasa jadi macam ‘kain buruk’.. terkelepek je nak tunggu berbuka. heheh 😀

    • salam..

      betul tu, mmg lembik ler nk tunggu bukak puasa, tkde dah nk main2 ngn kawan2…penat sgt kan…tp tknah de nak curi2 bukak kan…baik betul…hehe

  2. mrnamie says:

    time kecik, best duduk kat dapur dengar bunyi beduk kat radio… rasanya skarang ni jarang dah pakai beduk waktu nak berbuka..

    • a’ah, dh lama tak dgr bunyi beduk tu…zaman dulu2 je ada…kat masjid de lagi ke tak ek? kat area taman tu tkde dah…azan pun kadang2 je dgr…rumah jauh sikit dr masjid…

  3. best sambut bulan ramadhan.. ada kenikmatannya..
    anyway, selamat berpuasa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *