Kenapa Perlu Suplemen Semasa Mengandung

Suplemen Ibu Mengandung...

Suplemen Ibu Mengandung…

Assalamualaikum.

Hari ini saya nak share berkenaan dengan suplemen yang diperlukan oleh ibu mengandung. Kenapa agak-agaknya perlu suplemen ini, untuk apa sebenarnya. Setiap apa yang kita buat mestilah bersebabkan. Seperti yang semua sudah maklum, apabila kita mengandung, macam-macam masalah yang akan kita hadapi. Antara yang paling biasa adalah
• Alahan – pening, mabuk, muntah
• Kurang selera makan
• HB rendah
• Sakit pinggang
• Darah tinggi
• Kencing manis (GDM)
• Kejang kaki
• Bengkak kaki
• Tidur tak lena
• Sembelit

Masalah-masalah ini jugak boleh menyumbang kepada ketidakcukupan nutrisi si ibu dan juga si anak yang di dalam kandungan. Umum mengetahui, nutrisi sangat diperlukan untuk proses tumbesaran bayi di dalam kandungan. Malah, apabila kita mengandung, kita memerlukan nutrisi yang lebih berbanding yang tidak mengandung. Ditambah pulak dengan keadaan kita yang alahan teruk, agak-agak cukup tak nutrsisi yang kita makan hari-hari tu? Maka di sinilah, perlunya suplemen-suplemen ini. Diambil mengikut keperluan yang ditetapkan sahaja.

Antara suplemen yang dicadangkan adalah seperti:

? B Complex – membantu menguraikan glukosa kpd tenaga (sesuai untuk yang ada kencing manis), anti stress, mengandungi asid folik untuk elakkn kecacatan pada janin, meningkatkan sel darah merah so boleh elakkan enemia.

? Vitalea – multivitamin lengkap, membantu membekalkan keperluan vitamin dan mineral kepada ibu dan janin, sesuai untuk yang tiada selera makan, yang alahan teruk, mengandungi iron untuk mengelakkan HB rendah.

? Vita C – meningkatkan tahap imun (antibodi semula jadi), membantu dalam sintesis kolagen asli dalam badan.

? Ostematrix – membekalkan kalsium yang mencukupi , penting utk pembentukan tulang janin, meredakan sakit pinggang, lenguh2 kaki, kejang kaki, mengelakkan sembelit dan membantu tidur yang lena.

Namun adalah lagi bagus, jika ianya ditambah juga dengan sumber protein dan Omega-3. Ianya berfungsi untuk:

? ESP – sumber protein, membekalkan tenaga berpanjang, memberikan rasa kenyang, menguatkan otot rahim. Sesuai untuk yang tiada selera makan, kencing manis dan darah tinggi.

? Omega Guard – melancarkan perjalanan darah, mengawal kolesterol dan tekanan darah tinggi, membekalkan EPA dan DHA untuk perkembangan otak janin.

Cadangan pengambilan suplemen tersebut adalah seperti berikut:
1st trimester – ESP, B Complex, Vitalea, B Complex, Vita C dan Ostematrix
2nd & 3rd trimester – ESP, B Complex, Vitalea, B Complex, Vita C, Ostematrix dan Omega Guard

Ibu-ibu yang masih ragu-ragu dan inginkan maklumat lebih lanjut, boleh hubungi saya di talian 019-9510980. Saya akan cuba sedaya upaya saya untuk membantu anda semua.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.