KESAN DARAH PADA LAMPIN BAYI

Assalamualaikum…

Sehingga ke hari ni, keyword BAYI KENCING BERDARAH, KESAN MERAH PADA LAMPIN BAYI dan seumpamanya still masuk ke blog saya. Tak kurang jugak, ada yang call, email dan sms bertanyakan masalah ni pada saya. Ni gara-gara kisah anak saya si Haq dulu..boleh baca kat entri Sharing Is Caring:Tompok Merah Pada Lampin Pakai Buang..

Tompok merah ni muncul masa Haq dalam umur sebulan lebih lagi, dan berlanjutan sehingga umur dia 6 bulan..tapi tak keraplah..sekali dua jer pun..

Tompok merah pada lampin Haq

Tompok merah pada lampin Haq

Kesan seakan seperti darah merah

Kesan seakan seperti darah merah

Tapi tidak menjadi kerisauan sangat, sebabnya dah gi jumpa doktor pakar kanak-kanak masa tu. Siap bawak pampers Haq lagi tunjuk kat doktor tu. Doktor tu cakap bukan darah, tp kristal protein yg bertindakbalas dengan air kencing, so kaler jd warna merah nak oren2 gitu..tp betul, bila diperhatikan betul-betul, mmg bukan darah..tp warna merah…dan lagi satu, kalo darah bila lama n terdedah pd udara akan jadi warna gelap kan..tp yang ni mmg tak berubah..dok kaler tu jugak…

Doktor tu cakap, tompok tu terjadi kebanyakan pada anak2 yang menyusu badan sepenuhnya jer…sbb bayi kemungkinan kekurangan air…kita kan tkde bg air kosong ke apa, cuma 100% susu ibu jer kan…bila diimbas kembali, ada betul cakap doktor tu…sbb tompok tu muncul sekali sekala jer dan mmg time Haq kurang menyusu…

Bila Haq dah masuk 6 bulan dan ke atas, takde dah tompok2 tu..sbb lps 6 bulan, Haq dah start minum air kosong dah sbg tambahan..so betul lah apa yang dimaklumkan oleh doktor tu..

So ibu-ibu, jangan risau sangat k…cuma make sure kerapkan susu bayi..kalo bayi yang jenis tido lama2 tu, kejutkan dorang dan bagi susu…tapi kalo keadaan berlarutan, elok lah jumpa pakar kan. Better check la kan…

Ni sedikit info yang dapat utk dikongsikan dengan semua.
Info (1) dipetik dari Mengandung.Com:

Bagaimana pula jika ada kesan darah dalam air kencing?

Tidak mungkin ada darah dalam kandungan air kencing bayi baru lahir. Biasanya warna merah jambu atau kesan merah kelihatan disebabkan oleh garam kimia yang dipanggil urate. Ianya adalah bahan buangan biasa dalam air kencing. Sekiranya kencing bayi mengandungi darah maka ia adalah keadaan luar biasa dan serius.  Anda perlu segera merujuk kepada doktor untuk menangani masalah ini.

Info (2) pula dipetik dari Parenting and Child Health:

  • A little light pink, orange or even red stainon the nappy is seen occasionally.
    • It is caused by crystals made by a reaction between urates in the urine (which are normal) and chemicals in the fibres of the nappy.
    • These crystals can appear when the baby is totally healthy, but they are more likely if the baby has not had enough to drink (is slightly dehydrated).
    • You are more likely to see it if you have a boy baby, because his wee is more likely to be all in the same place on the nappy.
    • The baby did not pass the crystals, so they did not cause him or her any pain.
  • If there is a red or brown stain that looks at all like blood, or your baby seems unwell and is not feeding normally, your baby may have a urinary tract infection and you need to have it checked by a doctor.
  • Sometimes there can be small yellow or brown ‘crystals’ on the inner surface of a disposable nappy. These are water absorbing crystals and come from the inside of the nappy, not from the baby.

Diharapkan entri ni dapat membantu ibu-ibu di luar sana. Sekiranya nak bertanya apa2, boleh je contact saya k..if dapat saya bantu, saya bantu.

Nor: 0199510980

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *