Kursus Mencanting Batik

28 april lepas, kolej ade buat kursus pendek mencanting batik..kursus ni di atas permintaan dari Pergerakan Persatuan Puteri Islam Daerah Jerantut yang seramai 20 orang…tapi dek kerana kursus ni belum pernah buat semenjak aku hendel kursus pendek ni, maka aku pun mengambil peluang untuk mengjoinkan diri…seb baik hari tu, aku tkde kelas banyak…

teringin gakla nak tau, cmne sebenarnya orang mencanting batik..yerla, selalu je pakai batik, siap menjual batik lagi kan…tp taknah ada peluang nak tengok depan mata orang canting batik cmne kan…walhal kakak aku kat kelantan tu de je bengkel mencanting batik…n aku selalu jer amik stok batik dr dia untuk dijual kepada kengkawan aku…tp tu ler, belum sempat lagi nkgi bengkel dia tu…suatu hari nanti, InsyaAllah aku akan ke sana jugak…

patutla batik yang orang jual mahal…bukan senang nak buat woo…dahla banyak step, pastu nak kena ada ketelitian tahap tertinggi…masa melukis tu tkper lagi…tapi masa mencanting…time tu paling penting sbb kalo tgn menggigil2 ke apa ke, konpem dh lari corak yang kita nak kan…pastu plak kalo masa canting tu, lilin tak kena pada semua garisan, nanti masa mewarna, warna akan keluar dan tersebar, memang sangat tidak cantik…yang aku buat ari tu banyak sgt fail…tp tkpelah sbb tu baru nak belajar kan….

so skang dh tau nape harga batik mahal…hasil kerja tangan ni bukan senang kan…so sapa yang diluar sana yang suka sangat persoalkan harga batik, silalah berkunjung ke tempat2 yang mencanting batik…sila lah lihat sendiri cara keja tuk menghasilkannya…kadang kita ni nak yg cantin n murah, tapi tak pikir cmne nak dptkannya kan….memang sepatutnya batik ni diagung2kan…high vaue tu…

ikuti step2 di bawah…tu pun ringkas je sbb ni tuk kursus je, bukan tuk bisnes..kalo tuk bisnes, banyak lg step dia kan…

1st step: melukis corak yang diperlukan...

1st step: melukis corak yang diperlukan...

step pertama : anda harus melukis corak yang diperlukan..lukis tangan adalah yang paling kreatif la kan…tp tuk bisnes ada yg guna corak cop kan…senang sikit…baru dpt corak yg sama….

tak lepas peluang tu..nak buat jugakk...

ek eh, nak jugak posing…hehe…

cara memasak lilin...

step kedua: memasak lilin dan damar untuk digunakan untuk mencanting…

mencanting...

step ketiga : mencanting…part paling mencabar bagi aku…canting de dlm 3 saiz iatu sais S, saiz M dan sais L…kena pilih nak guna saiz yang sesuai ikut saiz corak yang korang nak canting…kalo bunga kecik guna saiz S la kan…

tak lepas peluang mencanting..gigil tangan..hehe...

aku menunjukkan kehebatan mencanting…kononnya la…hampeh, tangan asyik menggigil je…

mewarna la plak...hati2 dik jgn tekena baju plak...

step ke empat : kena bancuh warna…tapi tkde pic nk tunjuk..hehe..
step ke lima: mewarna..pilihan warna mengikut kesukaan masing…kena berhati-hati supaya tidak tersalah pilih warna dan time ni la baru leh perasan warna tu akan keluar ke tak dr corak yg ditetapkan…

inilah hasilnya...

inilah hasil yang diperolehi dari peserta kursus PPIM..cantik kan…

p/s: yang aku punya, banyak sgt cacatnya….so tak perlu la nak tunjuk…malu…hehe….

You may also like...

4 Responses

  1. ej@m says:

    tak kira, mana aci…kenalah tunjuk yg cikgu punya…

  2. hidayah says:

    salam, boleh saya tau macam mana nak join canting batik ni? teringin sangat nak belajar tapi x tau kat mana nak belajar…

  3. emy faan says:

    saya nak sgt bljr canting nie. heee. any sggstion utk saya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *