Kursus Penyediaan Pastri & Bakeri : International Cake Specialities

Chef Matthias Schuebel tgh memberi Kursus

Perkara :Kursus Penyediaan Pastri dan Bakeri: International Cake Spesialities
Tempat : Kompleks Perkhidmatan Makanan, UPM
Tarikh : 12 Jun 2010
Masa : 8.00 Pagi – 2.30 Petang

Aku gi kursus tu ngn Nurrul, rakan sekerja, bertolak petang jumaat lagi dan bermalam di Prescot Metro Inn..kena bermalam di sana sbb kursus ari sabtu tu start kul 8 pg lagi…nak shoot dr Temerloh, giler rushing weh…ngn jalan jem lagi, konpem terkejar2 kan…

Untuk kursus ni, 5 kek yang diajar, sumer kek2 yang mmg international punya la iaitu : Tiramisu, Chocolate & Orange Layer Cake, Black Forest Cake, Chocolate Fudge Cake, Opera Cake…dengar nama pun dah canggih2 kan…antarabangsa la kan…Pengajar dia pun bukan calang2 orang…Chef Matthias Shuebel dari Jerman…dia ni mmg pakar dlm paastri n bakeri ni la…penah keja kat macam2 hotel di Hong Kong, Singapore, Thailand,, Dubai n kat KL dia penah keja di Shangrila…mmg berpengalaman la…

Chef ni mmg bagus la, banyak benda yang dia share, cuma sbb waktu kursus yang terhad, agak cepat sikit pengajarannya…rushing giler rasanya…kebanyakannya dia demo je, cuma 2 cake je yang praktikal…tu pun cuma wat whipped krim n layerkan kek je..kek sumer dh ready punya…so bg aku, agak tidak puas hati la jugak…dahla penat dr start kursus sampai ke akhirnya takde rehat langsung…bayangkan kursus mula kul 9 pg sampai kul 2 ptg, tak duduk pun, kaki pun dh rasa sakit2…at least kalo de rehat sikit, okeyla jugakkan…maybe nk kejar masa kot…

Yang paling puas hati masa kursus sbb dpt makan best2 kot…brekfas Chicken Pie n Cinnamon Role…pastu lunch time siap de appetizer iaitu salad n salamon…ada nama dia, tp dh lupa dah…mmg ada kelas la..mcm dok kat hotel2..pastu ada spaggeti ngn beef steak…ada sup n bread…sup dia apa nama tah, ala2 macam kuah spaggeti bolognese yg dicairkan..ha lebih kurang camtu la rasanya…pastu dessert lak kek coklat n buah…mmg bestla..makan tak hengat dunia…hehe…

so selebihnya tengok je la gambar kat bawah k…

me at course...

love the appetizer...unikkan cam ni...

lunch time

You may also like...

2 Responses

  1. x-po says:

    peerrgghh mat saleh yg ajar tu..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *