Mengajar Anak Minum Susu Menggunakan Botol

Assalamualaikum…

Hari ni nak cerita sikit berkenaan dengan minum susu menggunakan botol…maklumlah bagi ibu yang bekerjaya ni kan…sudah tentulah anak kena hantar rumah babysitter…bila dah anta kat babysitter, anak menyusu mestilah kena guna botol…satu cabaran jugak rupanya bila nak membiasakan anak menggunakan botol ni kan…

Bagi haq, keluar2 jer ke dunia, dah kena botol sebab masa tu susu aku takde..tak banyak…balik dari hospital terus bagi susu formula sebab dia dok nangis…berminggu-minggu jugaklah minum susu formula tu…ok je dia terima masa tu…bila susu aku dah banyak…aku terus je menyusukan dia dan stop susu formula tu…aku stop pun sebab dia yang taknak…katanya susu ibu lagi best…kot la kan…hehe…dan masa dalam pantang tu sekali sekala bagi jugak susu perahan menggunakan botol, ok je dia minum..so aku assume dia tak confuse puting ke apa la kan..maknanya dalam keadaan apa sekali pun dia akan minum janji susu mamanya…

Namun sangkaan meleset, bila usianya hampir mencecah 2 bulan..agaknya dia dah makin cerdik, bila bagi botol..melalak2 nangis taknak…siap kadang tu susu yang dah masuk boleh dia luahkan balik…puting susu tu ditolak2 keluar menggunakan lidahnya…nangis tu toksah cerita la kan…sampai aku pun nak menangis sama…ikutkan hati ni tak sanggup, tapi memikirkan nak kena tinggal umah babysitter, nak tak nak kena kuatkan hati…dalam dok bagi dia botol tu, aku pujuklah dia…mcm2 aku cakap…aku rasa dia faham kot…lama2 dia hisap juga sambil membebel2…masa tu guna puting biasa jerla kan…tercungap2 dia hisap..susu tu laju sangat keluarnya…risau dan kesian tgk…tp lepas hisap tu still nak aku punya jugak sbb dia dh biasa nak nyotnyot sampai tertido…

Atas cadangan seorang kawan, dia syorkan aku gunakan puting jenis orthodontik…semalam pegila beli…bentuknya memang seakan2 nipple manusia…makanya cuba la bagi Haq minum…Alhamdulillah, dia terus boleh terima…dia hisap mcm tgh menyusu di badan jer…slow n steady..n lama2 terus je tertido sendiri tanpa nangis langsung…puting aku beli yang jenama Fiffy je, harga pun agak murah la jugak kan…Rm 8.90 untuk 2 pcs…aku pilih untuk yang newborn punya sbb taknak yang lubang besar..nak lubang kecik spy susu hanya keluar apabila baby hisap je..takdelah tercungap2 baby nanti kan…risiko untuk tersedak pun kurang…banyak jer jenama lain yang jual puting jenis ni…semalam kat kedai tu just ada yang standard neck je..kalo tuk yang wide neck aku rasa brand NUK ada jual…nanti nak beli gakla..boleh guna botol AVENT yang dah beli sebelum ni…material pun jenis latex..tak sure ada ke tak jenis ni yang silicone punya…rasanya ada kot cuma kena cari..tp better gak latex ni…lembut je..kunyah pun sodapp…hehe…

Puting susu jenis ni direka memang untuk mengawal tekanan udara dan aliran udara dalam botol. ada lubang udara di puting yang bertujuan untuk mengurangkan pengaliran udara supaya baby tak menyedut udara ketika menyusu..so saya suggestkan kepada ibu-ibu diluar sana..kalo hadapi masalah baby taknak terima botol, cubalah guna puting jenis ni…kat bawah ada gambar puting tersebut…

Orthodontic Shape Teat Jenama Fiffy



lena jer tido lepas minum susu...

You may also like...

18 Responses

  1. ej@m says:

    Alhamdulillah Haq dah boleh terima punting baru tu, lepas ni kena bagi kerap lagi dengan botol pula supaya dia lebih yakin… 🙂

  2. Azman Ishak says:

    kekenyangan le tu.. lena terus.

  3. kak nur says:

    Alhamdulillah, haq dah ok dgn puting susu 🙂
    Anak-anak kaknur guna brand pigeon yang peristaltic nipple… putingnya sangat lembut dan susu hanya keluar bila baby hisap… harga agak mahal sikit tapi sgt ok sbb tak perlu tukar puting selalu

  4. kak nur says:

    ada rasanya… ce search pigeon peristaltic nipple, rasanya pernah jumpa kedai online yang jual… kalau kat KB, biasanya kaknur beli dekat Billion, kat kedai lain jarang jual yg jenis tu.. kalau tak jumpa yg pigeon, yg tomme tippie pun boleh… tapi puting tomme agak keras skit compared to pigeon

  5. eiffa says:

    yep..afeef dlu pon nk puting ni..aku beli brand nuk..tp pastu doctor baby pon dia nk…

  6. ok2..nanti nk try cari kat kedai dulu, kalo tkde beli online, dah jumpa yang jual online…tkde la mahal nau pun kan…hehe…

  7. miera says:

    saya pun ada masaalah yang sama… lagi 2 minggu saya akan start keje.. tapi dah seminggu try bagi botol pada baby tapi dia x nak… dah tukar macam2 puting… anakku..dr baby.. NUK.. pun dia tak nak jgk… huhuhu… cam ne ni… ; (

    • mmg sgt mencabar nak bg minum botol..bila dia dah biasa ngn mak dia nyer kan…mcm sy dulu try banyak2 puting…last sekali sy beli yg pigeon punya, mula2 pun dia taknak jugak…tp sehari tu sy bg botol je…dia dh lapar dia hisapla kan…dah merasa puting tu elok je lembut..lebih kurang mama dia punya…so sampai sekarang dia ok je minum botol kat umah pengasuh…alhamdulillah….

  8. wanie says:

    salam…saya pun sekarang ingat nak ajar anak menyusu pakai botol sebab saya dapat rasakan susu badan saya berkurangan..saya dah ajar dia pakai botol tapi menangis2 xmau susu botol..saya sampai dah tak tahu nak ajar anak saya mcm mana lagi…saya kesian kat anak saya kalo dia xdapat susu saya yang secukupnya..sekarang anak saya pun dah nak masuk 1tahun… 🙁

    • salam wanie…mmg mencabar bila nak ajar anak botol tp dia taknak terima…last2 kita yg nangis jugak kan…cuba bagi selalu botol tu…jgn paksa, amik masa…dlm sehari tu try bg banyak2 kali..biar dia explore botol tu…lama2 okla kan…pasal susu makin kurang tu, sy selalu sgt alaminya tp sy yakinkan diri sy, rezeki tuk anak sy masih ada..anak br nak masuk 6 bulan, jauh lg perjalanannya…sy kerapkan pam n direct dia…Alhamdulillah masih mencukupi sehingga kini…

  9. sitikhadijah says:

    salam..suah hati memikirkan anak xnak hisap puting botol susu nie.lepas daripada cuti bersalin 3bulan naik keje Alhamdulillah anak saya nak minum susu guna botol.saya guna botol susu pigeon colour putih tue.dah masuk 5bulan nie kebelakangan ni saya selalu cuti coz father in law sy kurang chat . anak2 pon mother in law yang jaga.bile naik keje setelah bercuti anak xnak minum susu botol dah n digigit2 je puting tue.dah 2x tukar susu namun xnak juga.rase2 puting susu yang xsesuai.ade tak sesapa yang tau puting ape yang selalu baby nak erk.

  10. siti says:

    Salam… Baby saya nie fully breast feeding bile da start kerja dari cuti bersalin saya bg susu botol dgn susu yg diperah mula2 ok tp masa nak masuk 3 bulan die x nak lansung puting botol tu da cuba mcm2 jenis puting yg lain gak tp die x nak jugak tghari lunch hours saya terpaksa balik susukan baby tp yg sedih nyer die x cukup susu coz dr pg saya hantar umah mentua than petang pulak selepas kerj bru saya susukan baby semula. semalan masa gie clinic berat badan die x naik2 saya sgt risau walaubagaimana pun stock susu badan sentiasa byk. Saya sgt tertekan coz mentua minta saya berhenti kerj coz baby x nk nyusu botol. Saya x bole berhenti kerj coz if saya quick fr my job it will effected my family financial. … 🙁

  11. yatie says:

    Saya juga mengalami situasi yg sama baby dzarifa bru berusia 1 bln 15 hari nk masuk 2 bln x nk hisap susu botol saya x lama lgi dh masuk keja melalak bagai nk rak sbb nk susu badan, puting pun dh tukar ke doktor baby susu pun dh tukar dari mhl ke murah msh melalak macamana ya sian pd baby susu saya dh makin kurang pening????????????

  12. semi binti satu says:

    ASSALAMUALAIKUM….saya ada masalah dimana anak saya tidak mahu puting susu fiffy yg baru d beli…dia nak yang da kembang…mslahnya dimana saya nak dapatkan yg sda kembang sedia ?(maksud saya puting susu terpakai)..saya sanggup tukar dengan yg baru asalkan ada ibu2 yg sudi bantu saya…tolonglah saya…anak umur 8 bln…

  13. asiah says:

    mane nk beli puting dr baby? baby saya fail isap botol susu.. reject terus..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *