My Breastfeeding Journey ~ Shaklee Set Menyusu: Sangat Efektif!!!

Semenjak lepas raya ari tu, susu badan makin merudum…taktau lah kenapa, nak kata penat sangat, load keja mcm biasa jer…hari2 pun macam tu jugak…jadual pam pun macam biasa…siap tambahkan timing pam tengah2 malam..tapi still dok mcm tu jugak…dulu kalo pam, bleh dapat dlm 6 botol x 3 atau 4 oz..tp ari tu cuma dapat 4 botol x 3 oz..kalo ada lebih pun sikit2 je…tempoh masa mengepam kena tambah nak bg cukupkan 3 oz satu botol…bekalan Haq setiap hari 6 botol x 3.5 oz…so maknanya setiap hari pam mmg tak cukup tuk bekalan dia esok hari..siap kena tambah dengan stok EBM…dahlah stok pun tak banyak sgt…dulu hampir2 penuh lah peti ais yg bahagian beku sampaikan takleh letak benda lain…susu pun cair sangat2…dek kerana itu, hati jadi resah gelisah, kepala pula asyik kusut manjang…stress pun makin meningkat…lagilah menyebabkan pengurangan pada penghasilan susu…patutnya kita takleh stress kan…hati kena tenang n happy selalu, barulah susu akan jd banyak…

Paling takleh nak bayang if suatu hari nanti Haq kena minum susu formula…macam2 dok pikir, boleh ke dia terima…yang paling utama, mamanya sendiri pun tak bersedia nak bg dia formula…So pikir punya pikir, nekadlah berusaha apa yang patut…berdoa..doa jugakkan tapi kalo tak usaha, tak jadi punya kan…kalo ikutkan sayang duit, memanglah sayang…tapi apa salahnya berkorban…bukan untuk orang lain pun, untuk anak sendiri jugak…di samping tu boleh tambah kesihatan tuk diri sendiri sekali…makanya saya telah membeli vitamin-vitamin shaklee untuk set menyusu..antaranya Vita-lea with iron formula, Vitamin B, Sustained Release Vitamin C, Alfalfa, ESP dan Ostematrix..pastu tambah lecithin untuk pecahkan lemak-lemak kental ni…di samping menyusu nak jugak menguruskan badan…alang2 dah amik ESP tu kan…sbb ESP tu mengenyangkan…

Hasil dari pembacaan saya, fungsi vitamin-vitamin ni adalah pelbagai bergantung kepada pengambilannya…banyak lagi nak kena study…setakat ni fokus pada set penyusuan jer dulu…Alhamdulillah, syukur sangat, beberapa hari ni hati dah mula tenang semula, tekanan perasaan pun dah makin berkurang…tak sampai seminggu consumed sumer2 vitamin termasuk ESP…susu dah makin bertambah n makin pekat…pagi2 bangun terasa bengkak..ari sabtu n ahad lepas pun kena pam, kalo tak..terasa berat n bengkak…dah lama tak rasa mcm tu…nikmat jer rasanya…Haq baru nak masuk 9 bulan…harap2 dapatlah meneruskan penyusuan secara fully sampai umur dia 2 tahun…InsyaAllah…usaha, doa dan tawakkal…aminn…

You may also like...

1 Response

  1. ej@m says:

    papa minum ESP jer…sedap dan mengenyangkan..
    diet papa pun menten dengan berat badan yang terbaru..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *