Pengalaman Melahirkan Dhiyaulhaq Zhafran

Dhiyaulhaq Zhafran, nama yang diberikan kepada putera sulung kami…dilahirkan pd 18 Januari 2012…3.34 petang di Hospital Daerah Machang…pengalaman nak melahirkan Haq tak dapat nak digambarkan macam mana..ada yang terlalu indah dan ada jugak yang scary sehinggakan rasa taknak bersalin lg…tu rasa bila dok dm labour room la…huhuhu…

Ingin nak kongsi dan dijadikan kenangan abadi rentetan peristiwa sebelum kelahiran Haq kesayangan ni….

27 Disember 2011: Pergi klinik untuk rutin checkup…last scan dibuat…tetiba doktor cakap air ketuban kurang, 8.47 cm…dia nak rujuk pakar di Hospital Temerloh…mula2 katanya kena gi checkup kat sana jer…tup2 terus kena admit…petang tu dengan rasa lemah longlai, pergila ke Hospital Temerloh untuk admit di sana…doktor pelatih scan n dia ckp air ketuban lebih dr 10 cm AFI…katanya macam ok…pastu malam plak MO scan dapat 3 cm n terus dia buat keputusan untuk induce keesokkan harinya…aku request untuk cek dgn pakar…so tunggu esok…

28 Disember 2011 : Pakar datang buat checkup n scan, air ketuban dah jadi 2 cm…doktor pakar ckp konpem kena induce hari tu jugak…so aku request nak balik bersalin di Kelantan..doktor tu suh aku admit ke Hospital Kota Bharu atau lebih dikenali sbg Hospital Raja Perempuan Zainab II..petang slps discharge dari Hoshas, terus kemas2 gerak balik ke Kelantan…

29 Disember 2011 : 3.30 pagi sampai di Kelantan…rehat2 n tido dulu…siap sempat gi shopping dulu sblm ptg tu admit ke HRPZ II..kat sana scan buat, AFI 7.4 cm …still ok air ketuban…tp kena stay utk pemantauan sehingga hari ahad iaitu 1 Januari 2012…

1 Januari 2012 : Sekali lagi scan dibuat oleh pakar, air ketuban 10.1..so boleh discharge n tunggu untuk bersalin mengikut due iaitu 21 Januari 2012…tp seminggu lepas tu aku kena buat checkup lg utk memastikan air ketuban tidak berkurangan…aku mintak nak buat checkup di Hospital Tanah Merah jer sbb dekat sikit ngn rumah…Dibenarkan memandangkan di HTM pun ada pakar…

8 Januari 2012 : Checkup di Hospital Tanah Merah…scan dpt air ketuban 9.84 cm…so still boleh tunggu utk bersalin normal tanpa perlu kena induce…doktor tu cuma bagi surat utk kemasukan ke hospital sekiranya aku tak bersalin sblm 21 Januari nnt…

12 Januari 2012 : dalam kul 11 pagi, terasa mcm ada keluar something kat bawah…bila cek, ada lendir campur darah…tanya mak, dia ckp tu tanda2 nak bersalin…tp tkde rasa sakit ke apa…so tunggu jer la…

14 Januari 2012 : dah start sakit2…tak senang duduk dibuatnya..asyik ulang alik ke toilet, nak terberak dan terkencing..lendir campur darah still keluar…mak dah risau…so mlm tu terus ke hospital tanah merah..ingatkan dah betul tanda2 nak bersalin…bila cek jalan baru bukak 2 cm…masuk ward dulu…

16 Januari 2012 : doktor benarkan utk discharge, katanya blm masanya tuk bersalin…walaupun aku ckp dah ada rasa sakit2…so nak buat camne..ikut jerla kan…rasa sakit memulas2 makin kuat sehingga ke malam…

17 Januari 2012 : sakit makin tak tertahan…rasa memulas2 setiap minit…nak tido tak leh langsung…kul 3 pagi kejutkan mak bangun…buat keputusan utk terus ke Hospital Machang (dibenarkan utk bersalin di hospital tak berpakar memandangkan air ketuban dah normal)…sampai di sana, masuk labour room n cek jalan, baru bukak 2 cm…masuk ward dulu…encik suami akan gerak balik hari ni..nak jugak dia balik sbb mcm susah sgt nak bersalin, maybe baby nak tunggu papa dia ada sama…sakit dtg sekejap2 pagi..pastu makin kuat petang n ke malam…cek jalan last ktl 11 lebih malam, jalan dah bukak 5 ke 6 cm…

18 Januari 2012 : sakit makin tak tertahan…nurse hantar ke labour room dlm kul 2.30 pagi…cek jalan di sana masih 4 cm katanya…masa cek jalan, nurse tak sengaja terpecahkan air ketuban…pastu kena tunggu jalan bukak 10 cm…nurse tu bajet dlm kul 6.45 pg akan bukak 10 cm…6.45 pagi cek, jalan baru bukak 6 cm…sakit dah tak tertahan…rasa nak meneran jer…nk terkencing pulak dia tk bg gi toilet..kencing pakai tiub, sakit sgt2…badan dah rasa penat sbb dah 2 mlm tak tido…dlm dok sakit2 n takde tenaga tu, pikir nk operate jer lah…dah rasa give up dah…mcm tau jer ada masalah sbb jalan mcm lambat jer nk bukak…bila request operate, dorg ckp tkleh..kena ikut prosedur…nurse masukkan ubat utk kuatkan contraction…dia ckp akunyer contraction tak kuat sbb tu jalan susah nak bukak…bila dah masukkan ubat, sakit contraction tu makin keral dtg disusuli dgn rasa nak meneran…tp dorang tk bg aku teran..suh aku tahan…encik suami masuk utk temankan aku dr pagi lagi…kul 12 tgh, jalan baru bukak 7 cm…still kena tunggu lg…badan dah lemah giler…dgn tak tido nyer, tak makan n tak minum…harapkan air yg dorang masukkan jer…permintaan aku tuk operate tak dilayan…aku bukannya tak thn sakit contraction tu…tp tak tahan bila dorg tak bg aku nk teran..seksa sgt2 dok menahan yang tu…dlm kul 2 lebih, dtg doktor pakar dr Hospital Kuala Krai….masuk2 jer terus bg semangat kat aku…dia cek jalan dah bukak 9 cm…dia ckp dlm masa sejam aku akan bersalin…dia ajar camne posisi yg betul n cara2 nak meneran…dgn kata-kata dia la, aku dpt semangat semula…dia tinggikan dos ubat tuk contraction tu…sakit makin kerap…akhirnya tepat jam 3.34 petang, keluarlah baby lelaki…lega rasanya bila dia dah kuar…hilang segala rasa sakit…taktau la berapa kali push baru bleh kuar…rasanya byk kali sgt2…tali pusat terbelit 2 kali kat leher baby…seb baik tkde apa2…kul 5.30 petang aku dihantar ke wad…selamat sudah semuanya….

Hampir 13 jam dlm labour room…suatu pengalaman yang amat mengerikan….tobat rasanya tkmo bersalin lg…tp itu lps tulah…skang ni dah ok dah…rasa nak anak lg…hehe…suatu pengalaman yang tak dpt dilupakan….

20120130-123031.jpg

norsaritanaini

Hubungi saya di 019-9510980 (Telefon / SMS / Whatsapp / Telegram) untuk sebarang pertanyaan.

You may also like...

15 Responses

  1. ej@m says:

    pengalaman sayang merupakan pengalaman b juga.
    ingat lagi tak kena babap kat dalam labour room…bila ingat balik kelakar pun ada coz itu tindakan spontan b…hehe

    memang benar, Haq tunggu papa dia balik barulah nak lihat dunia.

  2. Ingat…org sakit dibabap pulak…hehe…

  3. En. Mus says:

    jika anak kecil tu mampu memahami tulisan entri ini.. pasti ia akan menghargainya

  4. cikgufarha says:

    HEEE…ngeri ke kak?? 😀 Tapi tu laa pengalaman [aling best dlm hidup~ 😀

    Sy alhamdulillahh 3x teran jee~ 😀

  5. kak nur says:

    Alhamdulillah, semua dah selamat… bila dah bersalin, mesti rasa nak bersalin lagi sekali, kan? hihihi

  6. cheda says:

    time bace tu siap terbayang2 keadaan.hihi..tah cemano lah time i eh.tp i tak kawin lg.haha..

  7. nor says:

    salam norsaritanaini,

    nak tanye, semua hospital di kelantan bg suami masuk ke labour room ke. sy maybe bersalin di hospital jeli. ade ape2 kursus yang suami kene hadir ke untuk masuk labour room?

  8. pgdfcherveq says:

    Using Tattoos as Medical Alerts

    If you are suffering from a severe medical condition that makes you lose consciousness, or get fits, or some other equally traumatizing symptom, then it seems logical that you wear some sort of an identification to let other know that you are suffering from a particular disease, and that, in case you faint or are not in a condition to respond, they should call the paramedics. Such identifications have been in existence for quite some time now, in the form of medical IDs, necklaces, bracelets, and the like. But the problem with these kinds of identifications is that they are prone to fall off, or get lost or separate from the body in case of accidents. Then there arises a problem if you faint/ get fits/ etc. Because in such situations, the first thing people do is to try to revive you using the common first aid means that they are aware of, and the thought of looking into your pockets to check for your ID may not occur to them. If it doesn’t, it is very much likely that crucial minutes may be wasted when they could have called the paramedics instead and rushed you to the hospital.

    In situations such as the one mentioned above, it is very helpful if you have some identification on your body, that clearly states that you suffer from a certain disease and what that disease is. If a clear sign is visible, then they will surely check for more information in your wallet, like your doctor’s name, number, and your hospital’s address. It is a lot more helpful and can avoid unnecessary complications. Such medical tattoos also have no chance of getting lost, fading away, or getting separated from your body. It’s an improved and more reliable way of conveying information, and is a one time event. You don’t have keep updating it, or getting new ones, as in the case of medical jewelry that may get lost. Let’s go into the details in the following paragraphs.

    They can grab attention better than jewelry, specially if you like wearing lots of accessories, making your medical jewelry indistinguishable from the rest of your [url=http://www.veneziawineforum.com/Pages/michaelkorshandbagsitalia.asp?prezzo=231&zalando-michael-kors-horloge/]zalando michael kors horloge[/url]
    jewelry.

    What to Keep in Mind while Getting a Medical Tattoo

    A tattoo is a permanent mark on your body and it’s not very easy to get it off, although there are many treatments available nowadays to get rid of tattoos when you get bored of them, or think that you don’t need them anymore. But even then, here [url=http://allergo.com.tr/barbour/barbourmadridtienda.asp?baratos=900&camisas-barbour-mujer/]camisas barbour mujer[/url]
    are a few important factors that you should consider before you get a medical tattoo for yourself.

    Firstly, consider the nature of your illness. If you are suffering from diabetes, then getting a medical tattoo may prove to be a tad risky, and will take more time to heal, since diabetes doesn’t assist in healing. Similarly consider the risks associated with whichever disease you are suffering from, talk to your doctor and let him know that you are planning to get a tattoo, so that he can tell you whether it is safe or not.

    Duration of Illness: Another important thing to remember is that tattoos are permanent, so if the nature of your illness is not permanent, then once your illness is cured, you may regret getting a tattoo, and even find it cumbersome to get rid of it. So if your disease is such that it will be cured in some particular duration, you could try opting for a less permanent way of sporting a medical alert. Jewelry will be a better solution in such cases.

    Always talk to your doctor when you are planning to put your health at any risk. With tattoos, there is a risk of infection, diseases, etc., that may just worsen your condition. So tell your doctor before you take any step, and see what he suggests.

    Next factor is the location of a medical tattoo. That is of prime importance. Medical trainers are trained to look at the wrists and neck of the patient, to check for jewelry, so it makes sense that if you are opting for a medical tattoo, you get it in a place that is easily visible to everyone.

    Size, color and information provided by the tattoo are equally important too. The size should be large enough to grab attention. Ditto with the color usually a star of life in red [url=http://noxdata.com.ar/bolsosguccimadrid.asp?espana=532&lentes-gucci-modelos/]lentes gucci modelos[/url]
    color is considered as the perfect medical tattoo and it should at least carry [url=http://www.sistemasgeotecnicos.cl/css/nike-air-max-97-252.asp]nike air max 97[/url]
    the name of the disease you are suffering from.

    Next, make sure that you get the tattoo in a clean area. Meaning, that you don’t already have too many tattoos around the area where you are going to get your medical tattoo done. Because then, no one will understand its significance, and most will probably end up thinking it’s another creative tattoo, if at all it manages to stand out amongst the others. If you are already sporting too many tattoos, then I’d advice you to go for other types of medical alerts that are available.

    Once you have made up your mind about getting a medical tattoo, make sure that the parlor you are going to get it from is reliable is hygienic, has an accredited tattoo artist, [url=http://www.morpet.cl/imgs/catalogozapatosmbt2015.asp?baratas=533&zapatos-mbt-valladolid/]zapatos mbt valladolid[/url]
    preferably one who has done medical tattoos before, and that he is using sterilized equipment.

    Other than this, specially if you are a diabetic, you MUST make sure that you take some necessary medical tests before opting for a tattoo. Like making sure your blood sugar level has been stable for a suitable amount of time before getting the tattoo, or other similar tests. Because sugar levels tend to drop, and [url=http://www.hyra.it/effetti/mbt-negozi-pordenone-234.asp]mbt negozi pordenone[/url]
    you do not want to faint while getting yourself tattooed, do you? Make sure that you’ve eaten properly before the process starts.

    Strictly DO NOT get a tattoo in the sensitive areas where you usually take your shots or have blood drawn from! Like the inner part of the wrist, inner part of your elbows, or your upper arms. It may cause problems when you have to continuously keep getting injected in those very areas, and may cause allergy/ septic/ infection, etc. It will also make it difficult for the doctor to find your veins to give you your injections. Also, avoid getting a tattoo on those parts of your body that have less circulation, as this too may cause problems to your health.

    Aftercare is crucial. Get a hepatitis test after getting your tattoo done, follow the tattoo aftercare routine religiously, keep the area clean, etc.

    Disadvantages of Medical Tattoos

    There are a few disadvantages too. They are mainly:

    Tattoos are permanent. And once you are cured of your disease or cured enough not to require a tattoo, you may get irritated with it. It’s not very easy to get a tattoo off your skin, and the treatments are usually stretched over a few months, and pretty expensive too.

    As with jewelry, there is a chance that the tattoo may be overlooked, unless you make in inescapable by inking a [url=http://www.aldan.com.uy/tablas/newbalanceparahombre.asp?precio=2324&tenis-new-balance-mujer-medellin/]tenis new balance mujer medellin[/url]
    bright red ‘ALERT’ above it. And there is only so much information that a tattoo can give. You cannot have an essay below the tattoo, giving information about the disease, your doctor’s name, contact information, hospital address, etc. You will have to maintain an ID for that.

    That’s about it! I’ve tried to cover most points in this article about medical tattoos. Now you should be able to make an informed decision. Besides, tattoos are cool, and there are many medical tattoo ideas that you can choose from, so you need not worry about making it boring or dull. So, worth giving a shot, you think?

    [url=http://denenheuvel.be/js/michaelkorssoldes.asp?prix=405&michael-kors-montre-mk5166/]michael kors montre mk5166[/url]

    [url=http://lamonumentalsa.com.ar/images/woolrich-bilbao-165.asp]woolrich bilbao[/url]

    [url=http://www.odontoimport.cl/Scripts/reloj-michael-kors-azul-turquesa-707.asp]reloj michael kors azul turquesa[/url]

    [url=http://www.fllogistics.com.uy/fonts/donde-comprar-zapatos-michael-kors-176.asp]donde comprar zapatos michael kors[/url]

    [url=http://www.montecudine.com/Scripts/zapatillas-mbt-jambo-938.asp]zapatillas mbt jambo[/url]

    [url=http://www.triloxy.it/eng/giacca-the-north-face-hyvent-381.asp]giacca the north face hyvent[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *