Sharing Is Caring:Tompok Merah Pada Lampin Pakai Buang

Tompok Merah Pada Lampin Pakai Buang

Assalamualaikum…

First of all, mintak ampun mintak maaf if gambar di atas agak menjijikkan sesetengah orang…kot2 la kan ada yang akan merungut, “mentang2 dah jadi ibu, gambar pampers anak yang penuh air kencing pun nak tempek kat sini, macam dah takde benda lain nak citer”…hehe…bukan..bukan…bukan sengaja nak tunjuk benda kotor ni adik kakak oi..just nak share dgn ibu-ibu di luar sana…mungkin ada yang mengalaminya tapi taktau sebab apa…sapa yang tak risau kalo ada benda2 pelik jadi pada anak kan…kalo korang nak tau, bila dah ada anak ni kan, dengan automatiknya takkan mudah berasa jijik dgn benda2 kotor contohnya muntah, hingus, kahak, air kencing dan jugak najis…dan kalo boleh setiap hari nak cek semua tu untuk make sure anak sihat sepenuhnya…baby ni kan kecik lagi, mana dorang tau nak cakap sakit ke atau apa ke…so kita sebagai seorang ibu yang penyayang, kenala amik tindakan awal…prevention is better than cure…even najis tu pun kalo boleh kena sentiasa perati kot ada perubahan koler…nanti bila korang ada anak, korang tau lah…

Ok, back to the topic, tompok merah pada lampin pakai buang atau orang putih cakap red stain on the nappy…pernah tak ibu2 di luar sana mengalaminya…or tak pernah cek pampers anak2…salin terus buang je? tak mungkin kan…konpem mesti perati satu persatu kan…begitulah yg terjadi pada Haq…sebelum ni memang pernah ada tompok merah tu…tp biasanya sekali dua dlm sebulan masa umur dia sebulan ari tu…aku ingatkan Haq kencing berdarah…bila tunjuk pada encik suami, dia cakap maybe itu tindak balas lampin dengan air kencing tu kan…dek kerana benda tu jadi sekali sekala dan Haq pun takde menunjukkan tanda2 tidak sihat, maka aku abaikan jer la…tetapi masa balik Melaka ari tu, dua kali terjadi tompok tu…tukar pampers belah pagi ada, tukar tgh hari ada…then tanya pada adik ipar yang juga menggunakan pampers jenama yang sama…dia cakap tak pernah jadi macam tu..so atas nasihat semua, bawak Haq jumpa pakar di Bright Child Specialist Clinic di Cheng Mutiara…

Masa jumpa pakar tu, siap tunjuk pampers tersebut…pakar terus menafikan yang itu bukan darah…sebaliknya tompok merah tu terhasil akibat bayi minum susu ibu sepenuhnya tanpa minum air lain sebagai tambahan…pakar tu panggil kristal dan itu adalah normal..tak perlu bimbang katanya…penjelasannya tak berapa clear sangat, so aku google la sikit2 maklumat berkaitan…makanya jumpalah beberapa info berkenaan hal ini..so nak share la ngn semua…

Info (1) dipetik dari Mengandung.Com:

Bagaimana pula jika ada kesan darah dalam air kencing?

Tidak mungkin ada darah dalam kandungan air kencing bayi baru lahir. Biasanya warna merah jambu atau kesan merah kelihatan disebabkan oleh garam kimia yang dipanggil urate. Ianya adalah bahan buangan biasa dalam air kencing. Sekiranya kencing bayi mengandungi darah maka ia adalah keadaan luar biasa dan serius.  Anda perlu segera merujuk kepada doktor untuk menangani masalah ini.

Info (2) pula dipetik dari Parenting and Child Health:

  • A little light pink, orange or even red stainon the nappy is seen occasionally.
    • It is caused by crystals made by a reaction between urates in the urine (which are normal) and chemicals in the fibres of the nappy.
    • These crystals can appear when the baby is totally healthy, but they are more likely if the baby has not had enough to drink (is slightly dehydrated).
    • You are more likely to see it if you have a boy baby, because his wee is more likely to be all in the same place on the nappy.
    • The baby did not pass the crystals, so they did not cause him or her any pain.
  • If there is a red or brown stain that looks at all like blood, or your baby seems unwell and is not feeding normally, your baby may have a urinary tract infection and you need to have it checked by a doctor.
  • Sometimes there can be small yellow or brown ‘crystals’ on the inner surface of a disposable nappy. These are water absorbing crystals and come from the inside of the nappy, not from the baby.

Bila baca ni, “these crystals can appear when the baby is totally healthy, but they are more likely if the baby has not had enough to drink (is slightly dehydrated)..maybe betullah, sebabnya masa balik Melaka ari tu kan, Haq meragam..dan dia memang kurang menyusu..masa dia meragam, langsung taknak menyusu…nangis2 sampai tertido…pastu bila bangun tido baru nak menyusu…sejak dari ari tu, takde lagi tompok merah tu kat pampers dia…harap2 tkde apa yang membahayakan lah hendaknya..aminn…

norsaritanaini

Hubungi saya di 019-9510980 (Telefon / SMS / Whatsapp / Telegram) untuk sebarang pertanyaan.

You may also like...

37 Responses

  1. Liana says:

    Salam,
    Ank ku yg 1st biasa jd gini…runsing giler jumpa doc, tak bg ubat pape la dia suh byk minum…Aisar mmg ms kecik dlu payah minum skit…nak2 susu bdn ja masa tu..tompokkan dia cam gambar ang ni la tp light lg skit..bg minum byk2 je jwpn dia hehehe…Sekali tu ja la ku tgk pastu dh ok…bagus cite ang nih…

  2. missjunne says:

    Salam…

    TQ SOOOO MUCH 4 dis info… My bby boy br td ptg ade stain nih.. N just now pn ade masa nk tuka pampers dia. . Trus gugel cr info… Nk pg paed jauh..dok kt kg ni… Plg dekat pn kt a.star… Hummmm

    • pasal stain tu, anak sy byk kali gak kena..especially kalo time dia kurang menyusu…sekarang pun kadang2 dok ada lg..tp tak selalu la…

      • masrul says:

        norsaritanaini, nak tanya..ank awk umo brp skg ni?my baby boy umor 7 bln,minggu lalu ada tompok merah kat cloth diapers n pampers dia.awk ada bw jmpa doctor?doctor kata apa?sy risau n belum berkesempatan jumpa doctor.cmana kita nak tau yg itu bukan HEMATURIA or HEMAFILLIA?

  3. daddyalsocare says:

    Tqvm…Alhamdulillah lps baca info ni hati ada lega…anak sy baru umur 3 hari hr ni. Same stain mcm dlm pic tu…apa2 pon besok nk tnya kt missy yg dtg esok..tq..

  4. Daleela says:

    Awak.. aduhaii anak kita pun macam tu juga.. Siap g wat urine test. Urine clear xde infection. Doc suspect xcukup minum. Tapi tula budak bertuah ni memang kekadang kurang minum. Dia yang tak mau minum. Ingat anak saya sorang je jadi cam gini.. Alhamdulillah sebab xcukup minum je. Takut ada benda lain.

    • tula, kadang2 ada time baby susah minum…taktau lah nak kata sbb kenyang ke apa kan…anak sy still mcm tu sampai sekarang…kurang minum especially bila time nak beralih bulan…

  5. Daleela says:

    Umur baby u berapa dear… Hr tu sy g pusrawi.. doc kata after baby 6 months baru leh wat further check kalu masih terjadi cam tu.. Anak saya baru 4 buln

    • baby sekarang ni dah masuk 9 bulan…memang perasan sgt2 kalo dia krg menyusu, mesti ada tompok tu..tp tak kerap sgt la..masa jumpa specialist tu, dia kata tkde apa2 yg bahaya…cuma kena makesure anak menyusu or minum air secukupnya…skang ni baby kurang minum air masak jugak…

  6. awie says:

    skm…lego kawe..timo kaseh byk2…hero kawe pon kena..skare umur 3 hari…info yang memberi mafaat..smoga Allah memberi ganjaran besar..Aminnn

  7. hanani says:

    As salam,

    Baby @ budak2 ni kadangkala kena paksa minum jugak. Normally jarak masa menyusu untuk baby mungkin 2 jam sekali. pada baby yang BF still ok sbb 80% of breast milk consist of water. Tapi pada anak2 yang menyusu susu formula cuba amalkan bagi minum air masak selang 1/2 jam untuk tempoh masa menyusu berikutnya. Tidak perlu bagi sampai 1 cawan at least 1 sip pun ok. Air is medium yang penting utk kekalkan fluid badan. In Shaa Allah.

  8. muhaya says:

    Yalah, terima kasih atas info, anak saya pn sama jua, hari pertama lahir sudah ada tompokan merah, jadi doktor masih tahan d hospital, kesian isteri saya dahlah dlm pantang masih lagi duduk hospital.

  9. ann says:

    tima ksh ats info n cntoh air kncg ni,ank sya pun ada mengalami mcm ni,mla ht risau tp bla tgk info ni n tya kwn2 kt normal..alhamdulillah lps bg susu byk skit kncing dh normal blik..

  10. Jessica says:

    Salam.tq all..saya betul2 lega sikit skrg..td tgk kt pampers baby ada stain yg sme..cuak da..trs bwk g klinik..pastu nurse suh wat urine test..baby hr ni br cukup 3 hari..kesian la.da la td cek ada jaundis..so blk umah trs google, jmp info ni..thanks a lot pd semua..

  11. liza says:

    ank sy pon ade tompok mcm ni..memule masa die dlm hari,tp staff nurse kate normal,die ckp hormon ibu sbb baby bf. Tp skunk da 2 bln kdg2 still ade gak,baby sy mmg kurang nyusu….so tq kerana info ni…Nasib la tergerak hati nk google…

  12. Ari says:

    Assalamulaikum… Terima kasih byk2 atas info yg diberikan… Anak kedua saya ada berlaku cm ni jg. usia bby baru 16hari dan masih lg ada tompokan darah sekali dlm sehari… Dekat 6hari bturut jadi.. Gi hsptl cek urine semua normal…tp risaulaa bila tengok bby mcm tu… Klu ade sape2 yg lebih arif minta rakan2 leh bg pandangan serta nasihat pada saya tq

  13. fizza says:

    alhamdulillah, mcm lega sket hati.. anak kedua saya selalu skrg ni jd mcmni.. selalunya bila tukar pampers pagi2..mesti ada tompok merah tue.. minggu lepas ambik darah kena cucuk nangis kesian smpai mmy dia pun turut nangis sama 🙂 doktor ckp nak tgk buah pinggang.. bby bru nak masuk 6 bln minggu dpn.. harap2 xde apa2..

    • azah says:

      Fiza bby okmtak after tegok buah pinggang mggu lepan ank saya pun kena check buah pinggang… risau

  14. lily says:

    baby sy dari hari pertama lahir 25/4/13 smpai hari ni masih ada stained colour ni kt nappy dia. risau sbb tiap kali nk kencing dia melalak.dh kencing dia ok. hari ke 3 smlm ada slight blood stained. sy takut kot2 ada jangkitan kuman ke.

  15. lindz says:

    Salam …
    Saya nk tnya ni …
    Anak saya baru berusia 3 hari … hari ke 2 dh ada drah cikit …
    Tp ari ke 3 mkin byk … saya mula risau la
    Leh ke bg air masak ?
    Saya bg je susu badan tp mcm xde beza pon
    Tlong saya … saya makin risau la

  16. ana says:

    tqvm….info yg sgt2 brguna…rs lega pas bc info n comment2 kt ats….tq ye admin

  17. maszan says:

    Tima kasih bebanyak di atas info tersebut..mmg terjadi pd anak saya yg berumur 5hari. Maybe dia fully breas feeding. ..

  18. Miera says:

    Salam.. ank sy pun kne jugk bnda ni. Hr ke8 msih ade lg.. Dh bt urien test n doc ckp xda pe2. Nk tanye… Bby sis smpai bpe lm ye kuar merah2 ni?

  19. nur idayu says:

    Tq puan ats perkongsian.moga Allah merahmati puan

  20. reen says:

    Assalamualaikum..saya nak tnya baby saya baru 5 hari masa hari pertama baby kencing sikit jenthen ada warne pink itu biasalahkan….masalahnya sekarang bay tak kencing dari tadi pagi but ada tompokan hitam like najis but bukan najis coz tompokan tu kat tepat perinium dia…boleh bagi pendapat tak..this my first baby..takut ada masalah…

  21. shahrin says:

    Terima kasih. Entry ni banyak membantu melegakan hati kami.

  22. raihana says:

    terima kasih utk info ni..skrg baru lega sikit rasa hati..bila my baby batuk2 ni dia mmg xnk nyusu sgt sbb ganggu dia bernafas..mybe sbb tu dia jd gtu..kurg air..terima kasih ye..

  23. smi says:

    tjanksssss sgt snb share pgalman stain crystall ni.fuhhh! lega rasa.sbb bby siang mmg kurg ssu.bila mlm je kuat ssu.so bfu nk stat bg air masak ni.mekaseh ye.harap bby sht selalu.aminnnn

  24. Shahril says:

    Baby boy saya ada red stain on his nappy. Urinary tract infection says the doctor. Warded for 2 days.. Kena antibiotik treatment. Today.. 1 week later.. Ada lagi stain kat pampers.. Waiting at putrajaya hospital emergency.. While my boy and wife kat dalam for treatment.. My suggestion.. Dont dismissed the red stain as chem reaction.. Get a thorough checkup first. Better safe than sorry

  25. Jerryazhari says:

    Assalamualaikum sis…good info..thanks..

  26. nadznadia says:

    lega dgr baby dah 2/3 ari nmpk mcm tu..hari2 kat tmpat yg sama je..dlm stitik mcm tu..cuma ada time dia kencing sikit..kalo kencing byk xda pulak

  27. emma says:

    Thanks for the info..mmg bagus share benda2 mcm ni..lantak la kot ada yg nak jijik ke apa..pd saya, share info mcm ni, sgt membantu..

  28. Ariey says:

    Tapi anak saya dah 2 minggu masih mcm nie.. risau.. hu3

  29. Mira Masdar says:

    Assalam, baby boy sy 3 bulan ade kesan cmtu jugak kat nappy hr ni. Tergerak nk google, jumpe info ni. Mmg betul anak sy kurang air dlm bdn sbb susu badan sy dah kurang jd kene start fm la. Td bg 5oz wah kejap je habis. Lapa betul die kesian. Trima kasih banyak untuk info yg amat berguna ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *