Surirumah Oh Surirumah…

surirumah terlampau....gambar sekadar hiasan..dipetik dr http://kejora12.blogspot.com

seminggu…hanya seminggu dapat merasa tugas sebagai seorang surirumah sepenuh masa…aku berpeluang cuti selama 1 minggu, menghabiskan cuti gantian yang ada sebanyak 5 hari…lepas je kenduri adik ipar aku ari tu, keja berturut di hari cuti membolehkan cuti gantian dikumpul…cuti gantian kena abihkan dlm tahun ni jugak, tak boleh dibawak ke thn hadapan…so nak taknak, kena la cuti, takkan nk biar mcm tu je kan…rugi la plak…so thn depan baru masuk keja semula…mcm lama kan…padahal minggu depan je pun…

dlm beberapa hari ni..rutin harian aku, bangun pagi masakkan brekfas n temankan encik suami brekfas sblm dia gi keja…pastu kemas apa yang patut…takde la penat nk mengemas sbb umah ni tkde budak2 sangat…so umah pun tkdela bersepah-sepah…pinggan mangkuk pun masing-masing cuci sendiri….kain baju pun dorang cuci sendiri…tkdela penat kan sebagai surirumah sepenuh masa ni…so sementara tunggu tengah hari, bleh la lepak2 online sambil menonton tv..sambil2 wat keja, nama je cuti okkeh…keja still ada nk kena buat…almaklumlah, kalo tak buat, tkde sapa nk buat..dr dikumpul pun tak guna jugakkan…keja sendiri yang bertambah…

bila dah masuk tengah hari, kena masak pulak sebab encik suami nk balik makan tengah hari…tkde masalah tuk memasak…cumanya masalah bila memikirkan menu apa yang nk dimasak…hari ni baru masuk hari ke tiga menjadi surirumah sepnuh masa..dah buntu mencari menu…nak2 plak, bahan yg ada tak banyak pilihan…so menu pun tkde pilihan la…tak dapat dibayangkan kalo menjadi surirumah betul nnti…hari2 nk  masak,.giler pusing kepala..kena cari buku resipi la cenggini…tkpun tiap2 hari kena menempek di MyResipi.Com..untuk berkongsi resipi dengan yang lain…blog pun agaknya dah bertukar wajah…penuh dengan koleksi respi la kan…mesti nk share dgn yang lain bila mencuba resipi yang baru kan…

bayangkan plak kalo dah ada anak…kena jaga anak…makan minum pakai si anak n si ayah sekali…kena kemas rumah, konpem sepahnya kan kalo dah ada anak2…sempat ke nanti nak berblog n berfesbuk bagai…online jer laptop, konpem si anak nk join sekaki kan…nk men game la…nk tgk kartun la..nak tak nak kena la menyerah kalah…takkan nk fight ngn anak sendiri kan…uishhh, tk dpat dibayangkan la…huhuhu

aku tabik springla pada yang dah berjaya menjadi surirumah sepenuh masa dan berjaya menguruskan rumah tangga dengan jayanya…bukan senang kan nk pikul tanggungjawab ni…aku yang dlm tempoh seminggu ni je yang kononnya menjadi surirumah, yang tugasnya paling simpel..iaitu memasak n mengemas je….anak pun just anak jiran yang nama si cepah tu…tu pun jarang2 je ada…itupun aku dah rasa mcm penat semacam n haru biru jugaklah…mcam mana kalo sepenuh masa????tak dpt aku bayangkan…tp bak kata pepatah alah bisa tegal biasa…mungkin kalo dah tersurat menjadi surirumah sepenuh masa, mungkin aku pun boleh menangani segala cabaran yang ada mcm surirumah yang lain jugak…tp tak penah terlintas la nk jd surirumah sepenuh masa, separuh masa je mungkin sbb aku takkan berhenti keja…keja kena keja..itu mesti..aku suka keja yang boleh memerah otak dan keringat…taknak otak berkarat nanti kalo tak guna ilmu yang ada…

oklah, dah hampir kul 12, time to cook already..mau masak apa tah…tp masak apa2 pun encik suami tetap suka…tu yang bersemangat nk masak tu…buat apa2 pun, kalo dpt sokongan dr encik suami, mesti jd semangat dan semangat…

You may also like...

3 Responses

  1. ej@m says:

    ok japgi b balik…memang tak salah lagi, masakan syg mmg best…tuler pasal b makin bulat…hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *