Terawih Vs Saf Kanak-kanak

Salam…

sangat tidak puas hati time smayang terawih td…smayang yang tidak khusyuk langsung…budak2 kat sebelah buat bising n main2 time solat…hishhh geram betul…

malam ni terlewat sikit pegi ke masjid, so saf2 depan dah penuh…ramai pulak orang malam ni..yang kosong cuma di saf belakang di mana saf tu untuk kanak-kanak…ada kosong di tengah2…2 orang di hujung belah kanan, dan 3 di hujung belah kiri..yang 3 orang tu betul2 dah amik tempat bawah ekon…nak sejuk la tu agaknya..tak kisah la kan…

dah perasan dr masa solat isyak lagi…bebudak tu mcm tak berimam pun solat, cam solat sendiri je…dah duduk sebelah, konpem la bleh nampak kan…bila dh masuk solat terawih..dorang dah start wat bising2, sembang2 sesama dorang, siap men tolak2 lagi..pastu buat2 sujud, tp mcm nak runtuh masjid yg mmg still berlantaikan papan tu..berdegung degang sujud..bukankah kita ada tertib bila nk sujud, jatuhkan dulu kaki kanan, kemudian barulah kaki kiri kan..so tkde la jatuh terus kan…bila org dah nak bg salam…dorang pun bg salam, konon2 mcm smayang…berlakon..dah cuba pejam mata spy tak nampak apa yg dorang buat, tp still rasa terganggu..pejam mata boleh la, tp telinga cam mana nk tutup kan…

rasanya lebih elok tidak diasingkan saf kanak-kanak dengan ibu masing-masing…at least ada pengawasan..dah duduk sebelah mak sendiri, tkde nyer berani nk bergurau2 kan…bila dah diletakkan belakang sekali, dan semuanya kanak-kanak, sudah tentu lah main2 aje kejanya kan…mana bleh jadi kan…

p/s: nak kena gi awal lepas ni supaya bleh duduk saf depan2…huhuhuhu

You may also like...

6 Responses

  1. Kujie says:

    hu..bukan kt sana je…kt surau kami pun sama
    budak2 perempuan tu baya2 12-15 thn..dtg solat main2
    yg lebihnya bersembang..bersms..duduk je kat saf
    menganggu

    mak2 kt depan sibuk kejar amal ibadat utk diri sendiri ….. itu belum kes bawa anak bawah setahun..atau dlm 2-3 thn
    kadang2 dia boleh melintas dpn saf…tarik2 telekung kita

    • tu ler kakjie…kalo yg kecik2 sgt tu tak kisahlah kan…tp ni yg mmg dh wajib smayang…tp disebabkan tkde pemantauan dr si mak2, anak2 suka hati la kan…konon suh pi masjid smayang, tp anak2 nyer dok buat benda lain…better suh dok umah je kalo cam tu..

  2. mijie says:

    mak bapak yg perlu jaga anak mereka, datang terawikh sebab menganggu jemaah untuk sembahyang

  3. sebab itulah perempuan lebih baik solat di rumah je tidak kira sama ada solat fardhu atau solat sunat. yang ada anak tu duduk rumah jaga anak,solat kat rumah je malah jauh lebih baik dari bawa anak untuk ganggu orang lain yang tak bawa anak solat di masjid..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *